Bygga en redskapsbod

Att bygga sin egen redskapsbod behöver inte vara så särskilt svårt. Först och främst bör man fundera på vad

En snickare som bygger

redskapsboden skall användas till och därefter sätter man igång och gör en ritning. Tänk på att inte bygga för litet, när man väl bygger kan man lika gärna bygga rejält. Har man svårt för att göra en ritning själv finns det mängder med tips och råd på nätet och även en hel del klara ritningar som är enkla att följa. Grundjobbet är alltid viktigt så att du har en bra grund till redskapsboden för att undvika sättningar i framtiden. Du kan använda en stubbfräs så att det blir jämnt och fint innan du börjar bygga.

Därefter är det dags att börja bygga. Starta med att markera platsen och spika ihop en ram efter din ritning. Därefter gräver du för betongplintarna i ramens hörn och på sidorna. Sedan gjuter du betonggrunden och trycker fast armeringsjärn. Lägg syllisolering på plintarna och sedan är det dags att förankra gavlarna. När du har byggt takstolarna är det dags att montera ihop och därefter resa stommen. Sist monteras takstolarna på plats och därefter är det klart. En annan viktig sak att tänka på är att kontrollera om det behövs byggnadslov för din redskapsbod. Det är vanligt att man glömmer bort just den detaljen och det gör att många väntar på bygglov. För bodar som har en yta på maximalt 15 kvadratmeter och en höjd på max tre meter behövs det sedan tre år tillbaka inget bygglov. Men men det kan

Färgglada bodar på rad

ändå vara en klok idé att dubbelkolla med byggnadsnämnden så att man är på den säkra sidan och inte riskerar problem i framtiden med ett eventuellt svartbygge.