Bygg en altan

I Sverige har vi som bekant bara sommar tre månader om året, och under de tre månaderna vill de allra flesta svenskar tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus. Vad passar då bättre än att bygga en rejäl altan till sitt hus, där man kan sitta och äta frukost, äta middag, underhålla gäster eller bara koppla av i solen?

Att bygga en altan behöver inte vara svårt rent praktiskt – det finns många guider på internet som de flesta som är någorlunda händiga kan följa. Det som däremot kan vara krångligt är all planering som föregår det praktiska arbetet. I planeringen ingår till exempel att bestämma altanens placering. I detta beslut måste man väga in faktorer som insyn från grannarna, var man får bäst lä och om man vill ha kvällssol eller morgonsol.

En annan fråga att ta ställning till är vilket träslag man ska använda för att bygga altanen. Några vanliga exempel är tryckimpregnerad furu, obehandlad furu och lärk, som alla har sina fördelar och nackdelar och passar i olika situationer.

Slutligen måste man så klart planera det rent ekonomiska – hur mycket kommer det att kosta att bygga en altan, och har man råd med det? Om man kommer fram till att svaret är nej, är en lösning alltid att låna pengar, vilket man kan göra på https://reciva.se/. Där kan man dessutom jämföra bankernas villkor, så att man lånar pengar med de bästa möjliga förutsättningarna.