Bygg stängsel för hage

Det kan finnas många anledningar till att man måste bygga en hage – för att man har häst, för att man är bonde med nötkreatur, får eller getter eller för att man håller på att skapa en inhägnad på ett zoo. I samtliga fall är det dock viktigt att man tänker på att följa de gällande reglerna, och att man bygger ett stängsel som är säkert för både människor och djur.

Reglerna gällande hästhagar ändrades så sent som 2011, då Jordbruksverket beslutade att hästarna måste ha utrymme i hagen att använda alla sina naturliga gångarter, inklusive galopp. Det innebär för vissa hästägare att de måste utöka sina hagar till en större yta. Den nya beslutade minimiytan för en hage för en häst är tio gånger trettio meter. Har man två hästar i hagen är den minsta tillåtna ytan femton gånger trettio meter.

För att få ett stadigt stängsel ska man räkna med att sätta upp en trästolpe ungefär var tredje till var sjätte meter. Trästolpar är det bästa alternativet för permanenta stängsel, eftersom de ger mer stabilitet än plaststolpar eller glasfiberstolpar. Huruvida man väljer elstängsel eller ej är upp till var och en, men det erbjuder extra säkerhet och skadar inte djuren så länge stängslet är rätt installerat. Om man bygger ett stängsel för att hålla vildsvin ute, såväl som sina egna djur inne, är elstängsel ett bra alternativ. Man måste dock tänka på att bygga stängslet så att trådarna är väl synliga för djuren i hagen, och så att trådarna är helt sträckta. Detta för att undvika att djuren kan fastna i stängslet. Har man elstängsel måste man också vara noga med att sätta upp skyltar som varnar människor i omgivningarna. Ytterligare en sak som är viktigt att veta är att det sedan 2010 är förbjudet att använda taggtråd för att sätta upp stängsel runt inhägnader med djur.

Man får inte heller glömma att ordna med de saker som djuren behöver inuti hagen. För hästar krävs till exempel en ligghall med tak, så att hästarna kan ta skydd från väder och vind. Alla djur behöver också ha tillgång till vatten, genom en vattenkopp i hagen. På Lantbutiken.se hittar du många olika typer av vattkoppar, som passar för olika djur och olika ändamål.