Bygg

Under stenåldern byggdes husen med hjälp av stenar och lera. Detta var den typ av material som fanns att tillgå. Efterhand som tiden utvecklades, gjorde även material och redskap det. Det fanns oändlig tillgång på träd men för att kunna använda träden behövde människan hugga ner dem. Människan var en skapande art som tillverkade sina redskap av sten och pinnar. Det gjorde att de skapade yxor som de kunde hugga ner träden med. Då började vi istället använda träden till att bygga husen och isolera dem med leran.

I Sverige fortsatte vi bygga med trä ända fram till 1800-talet. Då fick vi istället murbruk som vi byggde hus med. Det var också runt slutet av 1800-talet som murare blev ett yrke som du kunde utbilda dig till och senare jobba som. Tegelstenarna ersatte inte träet helt utan det blev ett alternativ till att bygga. Trä bryts ner genom åren och tegelstenar håller längre. Idag finns det många olika byggvaruhus som säljer både trä, tillbehör och redskap.

Under förhistorien kunde alla rum vara byggda i trä och ha golv av sand. I dag bygger vi inte längre våra hus

på det sättet. Grunden byggs av trä men utsidan kan täckas med murbruk eller tegelstenar för att få ett finare utseende. Insidan isolerar vi med speciellt isoleringsskivor som vi sätter inne i väggen. Vi sätter sedan gipsskivor utanpå. Köp prisvärda badrumsmöbler hos olika byggvaruhus om du vill köpa inredning till ditt badrum. Ska du däremot ha andra typer av möbler kan du handla dessa på exempelvis IKEA. Detta varuhus grundades 1947 vilket är två år efter krigets slut.

Sveriges befolkning behövde möbler till sina hem som alla hade råd med, och det hade IKEA. De har ända sedan starten varit ett av de främsta möbelföretagen med butiker i hela världen. Det är en populär butik att handla i för att möblerna är både billiga och hållbara. Att vi gör fler och fler så kallade “gör det självprojekt” är inget konstigt då det kan vara roligt att bygga. Du behöver egentligen inte ha en utbildning för att göra dessa projekt. Men vill du däremot jobba som snickare och göra större jobb inom denna bransch, behöver du utbilda dig. Om du vet tidigt att du vill bli snickare bör du gå byggprogrammet på gymnasiet.

Efter detta kan du börja som lärling i snickaryrket och skaffa licens som krävs för att få arbeta som snickare. Det gör inte bara att du som jobbar som snickare får mer jobb för om du har licens kommer fler kunder att anse dig som trovärdig och anställa dig. Du kan jobba som lärling i några år innan du kan praktisera yrket på egen hand. Kanske kan du välja att öppna en egen firma och anställa andra snickare. Det är helt upp till dig.