Bygga komplementbostadshus

Ett komplementbostadshus är ett litet hus som i nuläget, december 2019, utgörs av max 25 kvadratmeter i byggarea. Det får uppföras utan bygglov om områdets detaljplan tillåter det och om det kan uppföras minst 4,5 meter från tomtgräns till angränsande granne. Ska det stå närmare gränsen krävs grannarnas tillåtelse, helst skriftligt.

Fördelen med ett extra hus på tomten

Att ha ett extra litet hus i villaträdgården kan ge många fördelar. Om du har ett företag och behöver ett kontor att ta emot folk på eller att sitta och jobba i skild från familjens stök så kan ett komplementbostadshus vara helt rätt. För att finansiera bygget kan du behöva ta lån, och Capcito erbjuder bland annat företagslån men också fakturaköp och fakturabelåning.

Andra fördelar kan vara att familjens barn på väg att flytta ut har en chans till eget boende utan att behöva stå i bostadskö i flera år, och när eget boende på riktigt har anskaffats kan du använda huset som gästhus, förråd eller gillestuga. Du kan också välja att hyra ut det till någon annan, kanske en student.

Livet i ett litet hus

Att bo i ett hus om högst 25 kvadratmeter är inga problem för en eller två personer, då husen kan byggas som en riktig minivilla. Det finns flera olika hustillverkare och återförsäljare och många olika modeller och planlösningar. Gemensamt är att det brukar vara ett allrum med köksdel, ett badrum och ett sovloft.

Något du bör fundera på är takhöjden på sovloftet. Ett attefallshus, som det även kallas, får vara högst fyra meter högt till nocken, vilket ger en låg takhöjd på loftet. Du kommer inte att kunna stå rak där, men att montera upp en säng och sova där går bra, särskilt om sängen inte har några ben.

Husen kan fås med olika värmesystem, tvättmaskin, kyl och frys, spis och ugn samt allt annat som behövs för att klara sig i vardagen. Som ung vuxen kan det vara ett bra sätt att få sitt eget boende när det råder brist på hyresrätter. Villor brukar det inte vara någon brist på, men de brukar trots allt inte vara det bästa alternativet när man först flyttar hemifrån.

Hur går det till att bygga ett attefallshus?

Du kan välja att själv bygga ett attefallshus från grunden. Då handlar det om att köpa brädor, spikar, o.s.v. och börja hamra. Du kan även köpa ett litet hus i byggsats eller nyckelfärdigt och bygga det själv eller låta en byggfirma sköta hela arbetet. Något som är viktigt att tänka på är att du kan behöva fixa en grund som huset ska stå på, t.ex. en markplatta, plintar eller kanske en torpargrund. Det går även att bygga attefallshusen med källare, men då krävs marklov.

Tidningen Aftonbladet listar några byggen som du inte alltid behöver bygglov för, men det kan krävas en bygganmälan innan du sätter igång. Med ett trädäck till ditt komplementbostadshus får det en egen uteplats och ser verkligen ut som en minivilla som är perfekt för gäster, uthyrning eller till ditt barn.

Lycka till med bygget och glöm inte att kolla upp detaljplan och olika tillstånd!