Verktyg för husägare

Den som äger ett hus, måste även äga en hel del verktyg. Det kan förstås skilja en hel del åt, mellan olika husägare, hur pass mycket verktyg som behövs. Men även den som anlitar en hantverkare för att åtgärda de minsta felen, kommer förmodligen behöva åtminstone ett standardutbud. Det är heller inte särskilt svårt att lära sig fixa eller bygga mindre projekt, bara viljan finns. Här kommer några förslag på vilka verktyg alla husägare bör ha hemma, för att klara de grundläggande behoven.

I verktygslådan

Det viktigaste man måste ha är förmodligen hörselkåpor och skyddsglasögon. Detta gäller såväl proffs som hemmafixare. Dessa behöver inte vara dyra eller märkvärdiga, bara de fungerar. Ett av de viktigaste verktygen är hammaren. Man bör dock inte köpa den billigaste man kan hitta, då det kommer straffa sig i längden. Hammaren behövs till allt ifrån att hänga upp en tavla, till att renovera stora saker som ett tak. Den som behöver byta plåttak bör dock kontakta kunniga hantverkare som exempelvis Norrmalms platslageri AB för att få det riktigt gjort. Man ska även ha en bra uppsättning med skruvmejslar i verktygslådan, både spår- och kryssmejslar. Det kan även vara klokt att ha en enkel tumstock och ett måttband, för att enkelt kunna mäta upp avstånd.

Skruvdragare

Den som bara vill ha det nödvändigaste i verktygsväg, bör ändå satsa på en bra skruvdragare. Rekommendationen är att man har två batterier av typen Li-Ion, som klarar av att lämnas orörda en tid utan att laddas ur. Till detta behöver man ett bra set med bits och gärna olika sorters borrar, både till hårt underlag och till mjukare ämnen. Ett riktvärde är att välja metall- och träborrar enligt 4 till 10 mm. Ett bra tips är att inte kasta utslitna metallborrar, utan att istället använda dem till gipsväggar.