Att bygga en trädkoja

 

När den varma och sköna säsongen börjar och vi i en allt större utsträckning är utomhus, kan det hända att barnen börjar tjata om en mysig plats där de kan vara; något spännande där de kan leka eller bara ta det lugnt. En lösning kan vara att bygga en lekstuga, men riktigt kul och spännande är (om det finns träd på tomten) att bygga en trädkoja. Här är det bara den egna fantasin som sätter gränser; en trädkoja kan se ut precis hur som helst och det är väl faktiskt det som är lite av tjusningen också.

En trädkoja kan till stor del byggas med lite virke som blivit över. Här har man ju trädet som bas, så det går i regel inte åt så mycket material som när man ex. bygger en lekstuga. Man kan därför med fördel börja dra fram lite gamla brädor som blivit över från andra byggen. Skulle man ha några lastpallar liggande fungerar dessa också alldeles utmärkt. Lastpallar kan användas både som golv och tak och har man tillräckligt många så kan dessa nästan helt utgöra trädkojans konstruktion.

Det första man bör tänka på är att fästa grunden på kojan ordentligt i trädet, så det inte finns någon risk för ras. Detta kan göras med en kombination av både spik, brädor och kraftiga rep. Hållbarheten bör testas på olika sätt under arbetets gång, så att man är säker på att kojan kan användas utan risk. Använd sedan fantasin till att bygga upp resten och låt gärna barnen vara med både när det gäller själva byggandet och planerandet – då blir det allra bäst och det är viktigt att de får känna sig delaktiga.