Bygg

Ska du bygga hemma så är det bra att ha koll på vilka olika material det finns och när de ska användas. Det är inte bara utsidan som är viktig och att bara gå på utseende kommer att straffa sig. Du måste veta hur man behandlar de olika materialen för att kunna göra dem rättvisa och fel material på fel plats kommer antagligen inte att vara någon fullträff. Vi ska nämna några av de vanligaste materialen här under och se vad de används till.

Gipsskivor är ett billigt och enkelt material att använda för att snabbt kunna göra väggar inomhus. En gipsvägg hemma sätter man vanligtvis upp själv och även om det tar en del tid så kan de flesta göra det. Det är ett enkelt material att arbeta med som dock inte tål så mycket stryk så behöver du kunna belasta materialet mycket är det inte gips du ska ha.

Trä har funnits med i mänskligheten i urminnes tider. Förr byggde vi hus, båtar och möbler av det och det gör vi fortfarande. Sverige är världsledande på trä och det är vår allra största exportvara. Föra att bygga med är det ett fantastiskt material som går att använda till massor olika saker. Det används oftast genom att sågas till och bli till plankor och sedan bygga trall, väggar tak och allt annat möjligt med. Ett hållbart material som inte är alltför dyrt heller.

Betong är gjort på cement som har hårdnat. Det är ett stabilt material som kommer att hålla i evigheter framöver. Många grunder till hus och andra byggnader är uppbyggda på fundament av betong och våra städer skulle inte se likadana ut utan detta material. Det finns massor av olika varianter av cement och beroende på om det ska härda snabbt, vara värmetåligt etc. så används olika varianter.