Köpa, drömma och renovera!

Programtablåerna svämmar över av olika tv-program om husrenovering, utbyggnader, tillbyggnader, småfix och försäljningar av olika slag. Oavsett om man som deltagare behåller sitt drömhus eller väljer att sälja det blir resultatet ett oförglömligt äventyr. Vi som tittar blir inspirerade och en del kanske förverkligar gamla drömmar. Det där gamla torpet skulle kunna bli en riktig sommaroas eller så är det kanske dags att ge sig in i fastighetsbranschen.

 

Hitta rätt objekt

Den som vill investera direkt i olika fastighetsprojekt kan klicka här och läsa mer om Tessin. Här kan man placera sitt kapital, utan mellanhänder, i ett projekt man tror på. Via Tessin får man sedan löpande information om projektet samt avkastning genom ränta, aktieinlösning, utdelning eller låneåterbetalning. Den som inte är intresserad av en fastighetsportfölj, utan av att delta i ett renoveringsprojekt för egen del, gäller det att hitta ett passande objekt.

Mellan 2001 och 2009 sändes originalversionen av Property Ladder med Sarah Beeny som programledare. Programmet blev mycket populärt både i England och runt om i världen. Även i Sverige fick tv-serien ringar på vattnet och många svenskar köpte renoveringsobjekt och gav sig in i fastighetsbranschen med målet att köpa, renovera och sedan sälja med vinst.

Det hela handlar helt enkelt om att hitta ett nedgånget boende, renovera och tjäna stora pengar och det behöver inte vara så svårt om man bara har tålamod och är realistisk.

Budgetplanering

Naturligtvis måste man hålla sig till en på förhand bestämd budget, annars är det lätt att sväva ut då det mesta är dyrare än man kan tro. Det kan vara svårt att beräkna exakt vad allting kostar, men för att kunna genomföra en smärtfri renovering som inte spräcker budgeten behöver man använda sig av en besiktningsman innan man bestämmer sig för att genomföra köpet. På detta sätt minimeras antalet överraskningar som annars kan hota hela projektet och spräcka budgeten.

Det finns inte många renoveringsobjekt som har tillgång till fri budget, men i tv-serien Husdrömmar sparar deltagarna inte på slantarna när det gäller att förverkliga den stora husdrömmen. Programledaren Pernilla Månsson Colt och arkitekten Gert Wingårdh följer med på renoveringsresan från början till slut och tar reda på vad ett drömhus egentligen är.

Tidsram

För att ett renoveringsobjekt ska bli lönsamt måste man även räkna in tiden man lägger ner på projektet. Även om det kanske mest handlar om kvällar, helger och sommarsemester kostar tid alltid pengar. Om man renoverar åt sig själv kanske man inte bryr sig så mycket om hur lång tid projektet tar, men om det hela ska mynna ut i en ny karriär måste man arbeta enligt uppställda tidsramar för att kunna beräkna en realistisk vinst. Hårt arbete i början måste man dock vara beredd på.