Att bygga hemma

Människor är alla olika; en del köper ett hem som redan är fixat och klart precis som de vill ha det, medan andra är ute efter ett renoveringsobjekt där de själva kan få utlopp för sin kreativitet och anpassa det efter eget tycke och smak. Att nybyggda villor har en viss popularitet beror helt enkelt på att många inte har tid eller intresse av att snickra och måla; de vill flytta in i ett hus som är helt färdigt och där de på sin höjd behöver fokusera på inredningsdetaljer och möblemang.

Dock är det långt ifrån bara de som köper ett renoveringsobjekt som har behov av att bygga hemma. Familjeförhållanden kan förändras; helt plötsligt kanske man behöver mer plats för ytterligare en familjemedlem – eller så kanske man ska starta och driva ett företag hemifrån och därmed behöver mer plats än tidigare. Ja, anledningarna kan med andra ord vara många. Ofta handlar det dock om att man helt enkelt tycker det är roligt att pyssla och bygga.

Som vanligt har man valet att själv göra jobbet eller att överlåta detta till en byggfirma. De som tycker det är roligt att själva utföra arbetet, tar helst inte hjälp av någon om det inte är helt nödvändigt. I det fallet kan det vara så att man utför den huvudsakliga delen av arbetet själv och anlitar extern hjälp för vissa moment; exempelvis där man inte kommer åt eller där det krävs specialverktyg som man inte själv förfogar över.

Vad kan man då bygga hemma? Till att börja med kan det handla om reparationer och underhåll på själva huset. Huset kanske börjar bli gammalt och slitet och behöver en varm hand som t.ex. byter ut gammalt virke, målar om, byter fönster och dörrar med mera. Har man behov av mer plats, kan det finnas möjlighet att bygga ut huset. Tänk dock på att skaffa bygglov där sådant är nödvändigt. Ett enplanshus kan exempelvis byggas ut med ytterligare en våning, eller eventuellt förlängas på sidorna.

Populärt i samband med svenska villor är att bygga en altan, eller en uteplats. Denna byggs som regel i anslutning till huset, där man oftast går ut direkt till den från t.ex. ett vardagsrum eller sovrum. Altanen kan vara antingen öppen eller inglasad, beroende på vad man önskar. Den inglasade varianten av altan förlänger säsongen betydligt och kompletterar man med någon form av terrassvärmare kan man till och med sitta där på vintern.

Har man barn är det populärt att bygga en lekstuga på tomten. Här kan barnen leka kiosk eller butik och kan till och med tycka att det är spännande och mysigt att sova där. När barnen blivit äldre och tappat intresse för lekstugan kan den med fördel användas som redskapsbod.