Arbetsmarknaden för bland annat snickare, plattsättare, betongarbetare och takläggare har länge varit stor i Sverige. Inte minst på senare år då ROT-avdraget gjort så att folk haft råd med renoveringsprojekt som de annars kanske inte skulle ha kostat på sig. För att man ska kunna arbeta i branschen enligt de gällande reglerna så krävs det nästan att man har ett företag och i den här texten ska vi bland annat gå igenom vad det är bra att änka på innan man startar ett. Det har tidigare varit relativt vanligt med svartjobb inom bygg- och anläggning men just ROT-avdraget har inneburit en förändring eftersom det bara gäller när man anlitar hantverkare som är registrerad för F-skatt. För att bli det måste man ha en firma.
Byråkratin kan kännas avskräckande
Många drar sig för att starta ett företag eftersom det är en del
byråkrati inblandat i det hela. Man kommer dock snabbt in i rutinerna och det finns mycket hjälp att få om man är nyföretagare i Sverige. Skattemyndigheten svarar till exempel gärna på de frågor du kan tänkas ha och det är en viktig resurs med tanke på att det hade kostat stora belopp att få motsvarande råd från en skattejurist. Självklart kan man även välja att betala någon annan för att utföra de arbetsmoment man själv har svårt för. Till exempel fakturering och deklarationen. När man startar en firma har man ett ansvar för dem man anlitar för olika uppdrag. Det förekommer att företag i byggbranschen fått böter vid säkerhetsbrister på arbetsplatser. Många hantverkare väljer dock organisationsformen enskild firma och arbetar oftast ensamma, utan personalansvar. Eftersom byggbranschen innebär skaderisker är det viktigt att man har ett bra försäkringsskydd.
Fördelar med att ha ett företag
Den stora fördelen är, som vi redan varit inne på, att man som företagare kan ta många fler jobb. Den som inte har firma behöver ha någon som anställer honom eller henne. Annars är det fråga om svartjobb. Större företag samarbetar helst med byggarbetare som har enskild firma eftersom de då slipper en del av arbetsgivaransvaret. För en privatperson är det fördelaktigt om hantverkaren har F-skatt, det handlar inte enbart om ROT-avdraget utan man kan även göra avdrag för tillbyggnader, reparationer och renovering när man säljer en fastighet. Den som har en firma får mer betalt för jobbet än om man utför det som anställd. En del av pengarna ska avsättas till skatter, pension och arbetsgivaravgiftar men även när det är gjort finns det pengar över som kan användas till investeringar i verktyg och annat som gynnar verksamheten. ugl är en utbildning som fungera som komplement till en vanlig yrkesutbildning, om du vill starta en byggfirma.