Balkong med trappa

En balkong med en trappa kanske vid en första anblick låter lite konstigt. Dock beror detta helt på var balkongen är någonstans och i synnerhet hur långt den är från marknivån. I detta fall gäller det när en balkong är på bottenplan och när den befinner sig i riktning mot husets trädgård. Här frestar det förstås att öppna upp balkongen, så att man kan ta sig ned i trädgården därifrån. Detta är ganska enkelt gjort. Visst, det tar en stund att fixa det men själva momentet är inte så komplicerat.

Här är det två saker som ska göras. Dels ska man konstruera en trappa och dels öppna upp en sida på balkongen. Vilket av dessa moment man börjar med spelar ingen större roll, men i detta exempel väljer man att först bygga trappan. Det som behövs i materialväg är två stycken så kallade vangstycken, som är själva grunden för trappstegen. Sedan behöver man material till själva stegen. Här fungerar det utmärkt med vanlig trall. Antingen har man redan mätt upp hur bred trappan ska vara innan man köper trallen och då kan man få den tillsågad direkt i butik, eller också köper man långa brädor som man själv sågar till hemma.

När trappans bredd är bestämd och virket är tillsågat, är det dags att fästa trallen på vangstyckena. Detta görs med särskilda trallskruv, som tål regn och rusk. Beroende på hur breda brädor man köpt, kanske det får plats en eller två brädor på djupet för varje trappsteg. Använd två skruvar för varje bräda och sida, så sitter de ordentligt fast. Självklart kan man om man vill använda spik istället för skruv, men behöver något ändras (eller om det blir dags att byta ut någon bräda) är det oändligt mycket smidigare att använda skruv. Det man bör fundera över sedan är hur trappan ska stå, eller fästas. Antingen kan man skruva fast överdelen på trappan under balkongen (med hjälp av vinkeljärn), eller också kan man göra trappan fristående genom att staga upp den med ytterligare brädor.

När trappan är helt färdig sågar man upp sidan på balkongen. Detta kan göras med en vanlig fogsvans, en tigersåg eller en sticksåg. Ett “hål” på ca 80 cm brukar räcka. För att snygga till det hela kan man använda smygvirke, det vill säga en bräda på varje sida om den nya öppningen.